chinese look eh

Assalamualaikum...

Masa pergi nagoya dengan ibu mama masuk aeonbig sekejap nak beli susu dan kokok crunch, permintaan abg adam la nak sarapan dengan koko crunch. masa nak bayar mama tujulah ke express kaunter. sekali tengok aii penuhnya orang dengan barang penuh troli bukan ke kalau express kaunter barang bawah 10 je. malas nak fikir banyak mama beratur dekat kaunter biasa yang tak ramai orang, tapi penuh jugala trolinya, tunggu sajalah kan.

Sedang berdiri datang 2 orang chinese man, dengan barang penuh troli beratur belakang mama, mereka bersembang dalam bahasa cinalah, lepas tu mama menoleh melihat mereka bersembang, sekali mama pun menyampuk sambil menggelengkan kepala hahaha...macamkan faham je kan apa yang mereka bualkan, tapi memang mama faham, kata mereka express lane tapi barang penuh troli, mereka tengok mama dengan barang 2 ketul je, terus kata tak patut hehehe. sebenarnya mama taklah faham pun cuma dapat agak saja hahaha tak sangka betul apa yang mama agak tu kikiki.

Dulu masa mama kerja kedai baju dibawah jejantas dekat chow kit dulu,pernahlah ada chinese juga datang nak beli baju, lepas tu datang dekat mama bertanya dalam bahasa cina,apa kes mama bertudung tapi nak cakap cina, mama pun pandang je dia dengan muka takde perasaan ye lah mama tak tahu apa yang dia cakapkan, pastu mama cakaplah mama tak faham apa yang dia cakap, lepas tu dia jawab " oohhh you bukan cina ka, saya ingat you cina masuk islam" hahahah...mama gelak je lah dan dia pun gelak sekali. ada rupa cina eh muka mama ni? nak kata putih macam cina takdelah pula sebab kulit berkerak mama ni, mungkin matalah kot sepet.

Masa sekolah pun kawan-kawan dok tanya juga, ada darah jepun ke cina ke? mama bohong cakap nenek aku jepun hahaha...percaya pulak tu memasing..wehhh minta mahappp bohong je tu takde pun berdarah jepun mama ni, tapi mama rasa mama mengikut nenek jugalah sebab nenek mama tu bermata sepet dan berkulit cerah(ini mama tak ikut ye sebab mama tak cerah pun). Masa pertukaran pelajar jepun dengan pelajar sekolah mama takdelah mama join. pelajar jepun ramai datang sekolah tapi pelajar sekolah mama tu seorang je yang terpilih, best ooo kalau terpilih tapi memang bukan mamalah yang terpilih tu.

Tapi masa kecik-kecik dipanggil komunis oleh kawan-kawan sebabkan mata mama yang sepet nih, dah komunis lepas tu kena panggil nama pak dollah pulak hahaha... ehh kecik-kecik dulu memang sukalah bebudak ni ejek-ejek nama, mama nama hujung 'lah'..dulu ada cerita pagar-pagar cinta ke apa lakonan badul dan liza abdullah, ayh liza abdullah nama pak dollah, masa nak pujuk last cerita tu ada yang panggil pak dollah sayanggg...sudahnya nama mama lekat di ejek "pak dollah sayannngggg" hahahah hampeh toll. tapi kelakarlah bila teringat dulu-dulu, semua pun ada gelaran masing-masing.

Eh ok lah mama berenti dulu...



Si sepet...pak dollah saiyangggg...hehehe

Wassalam

Comments

  1. Mata sepet kot kulit pun cerah. Bolehlah blajar Bahasa cina pastu ngaku cina mesti org percaya haha

    ReplyDelete
  2. HAHAH! Siap cakap nenek Jepun yer. Lawak pulak kan bila teringat zaman sekolah dulu. Ader jer penggilan yang dikenakan. Tapi harapnya anak2 tak amik serius sangat. Zaman sekarang dah lain. Cara mengejek pun dah macam mental abuse pulak.

    ReplyDelete
  3. hahahahha... aah la kak, sbb mata akak sepet mcm cina tu yg org ingat anak cina tu hehehhe...

    ReplyDelete
  4. Selalu muka sepet2 ni ramai peminat kak. Betul ke tu? Hehe

    ReplyDelete
  5. COMEL JER RUPA YAN TU..ADALA IRAS ORG CINA N JEPUN SIKIT KOT HEH..HEH..

    ReplyDelete
  6. Oklah sepet chinese look ...orang cina tak berani nak mengata walaupun tak tau sepatah apa pun.Ilah ni merendah diri ,akak rasa kulit pun cerah ni sebab tu lagi kecil dah dpt gelaran.

    ReplyDelete
  7. Sepet sepet tulah yang cekcinya...betul tak abg Dollah? hihi....
    Sama mcm husband kita Azra, orang cina pun pernah cakap cina dengan dia, dia cakaplah....entah ye entah tidak tu hihih

    ReplyDelete
  8. Kalau saya pestime tengok mama aryan kat mana2... pasti saya pun kata anak cina masuk Islam...

    ReplyDelete
  9. kaknoor pun baru pernah tengok ni AA
    tak kisah lah sepet ke ape AA
    kalau nak tau orang Brunei pun banyak yg sepet tau heee

    ReplyDelete
  10. Ada sepupu pakcik sorang, kita panggil dia sepet sebab memang mata dia sepet.

    ReplyDelete
  11. Aah.. Kak lah ada iras chinese look..
    Mata sepet & kulit cerah..
    Kak lah rasa x cerah tu sbb sunburn kot.. Hehe..

    Budak2 dulu mmg suka mengejek, tambah pulak ejek nama bapak, sakit hati je..

    ReplyDelete
  12. Memang nampak macam chinese lah...

    ReplyDelete
  13. haah ada iras2 chinese or jepun ot korean. kulit putih kan.

    ReplyDelete
  14. Ha ah la akak...macam cina pun ada...hahaha....mata sepet tapi cantik =)

    ReplyDelete
  15. Kita boleh geng ni mama, tapi akk mmg Ada darah keturunan cina, cuma mcm Mana Yan juga kulit takdolah putih mane. Masa remaja dulu zaman sek men, selalu kena kenen dgn budak cina, hihi..kelako bila ingatkan.

    ReplyDelete
  16. Haha kelakarlah mama...Tapi zaman sekolah rendah kelentong apa pun kawan2 percaya je hikhik... Semua naif je masa tu..

    Putih dah tu mama... Mata sepet ke apa ke janji hati baik :)


    ReplyDelete
  17. ada rupa chinese sikitlah...tang mata. Bak kata susan lancaster, yang penting kita orang malaysia.

    ReplyDelete
  18. tang mata... memang cainis luk :)
    putih plak tu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts